CentOS 8 končí. Uspěje jeho nástupce CentOS Stream?

Když v září 2019 vyšla osmá verze CentOS, začali ji uživatelé postupně nasazovat na své produkční servery. Podpora měla končit až v roce 2029. Představte si jejich rozčarování, když zjistili, že ve skutečnosti budou muset své servery migrovat znovu už na konci roku 2021, navíc na jinou distribuci.

CentOS
VERONIKA JAKUBOVÁ
  • VERONIKA JAKUBOVÁ

  • 17. 02. 2021
  • 6 min čtení
Zkopirovat do schránky

Volně dostupná linuxová distribuce založená na Red Hat Enterprise Linux (RHEL). To je CentOS Linux. Distribuce, která měla a má své mouchy, přesto je bezpečná a pro uživatele je především známkou stability. Stability, kterou teď ztratili. CentOS Project zveřejnil 8. prosince 2020 na svém blogu článek o tom, že se bude soustředit na vývoj CentOS Stream a rozčeřil tak vody linuxových distribucí. Pro lepší pochopení všech souvislostí se ale vrátíme úplně na začátek.

RHEL je open source linuxová distribuce určená pro komerční sféru. Red Hat k ní poskytuje placenou podporu, servis a přístup k webové službě Red Hat Network. Protože je RHEL open source, její zdrojový kód je veřejný, a tak na jejím základě může vznikat nespočet odvozených distribucí, z nichž jednou je právě CentOS Linux.

Virtuální server v řádu minut

V MasterDC si virtuální server automaticky zprovozníte pomocí několika kliků. Vybrat si můžete z platforem Proxmox VE, LXC, KVM nebo Hyper-V. V případě jakýchkoli problémů vám garantujeme reakci naší technické podpory do 15 minut v kteroukoli denní i noční dobu.

Více o VPS

Co je CentOS Linux a jak zapadá do ekosystému Red Hatu?

CentOS Linux věrně kopíruje poslední zveřejněnou verzi RHEL. Ze zdrojového kódu vývojáři pro CentOS odstranili všechny části, které odporují licenci nebo odkazují na Red Hat a jeho ochranné známky. Z pohledu vlastností se jedná o zcela kompatibilní verzi vycházející vždy nějakou dobu po vypuštění nejnovějších aktualizací pro RHEL. První verze CentOS 3.1 například vyšla v březnu 2004 a byla založena na RHEL 3.

CentOS Linux vznikal v době, kdy původní Red Hat Linux nahradila komerční varianta Red Hat Enterprise Linux a pro komunitní vývoj Red Hat otevřel projekt Fedora. Fedora je však Red Hatem sponzorovaná a o komunitní vývoj se pouze opírá. CentOS je na druhou stranu rekompilací komerčně vyvíjeného RHEL. Proto se začal těšit velké oblibě a udržel si ji navzdory veškerým překážkám, které mu za těch necelých dvacet let vstoupily do cesty.


Podívejte se na rozhovor s Gregem Kurtzerem, zakladatelem původního CentOS, o vzniku a začátcích projektu. Zdroj: youtube.com.

V roce 2019 ale Chris Wright, CTO Red Hatu, s nímž se CentOS spojil na začátku roku 2014, představuje na blogu nový projekt CentOS Stream. Jedná se o postupně vydávanou (rolling release) distribuci obsahující nejnovější aktualizace ještě před tím, než se implementují do kódového základu RHEL. Její hlavní předností je podle Wrighta to, že uživatelé mohou sledovat, co bude součástí příští verze RHEL a jak bude vypadat.

Jinými slovy projekt CentOS Stream je o krok napřed před oficiální distribucí RHEL, v níž jsou dostupné minor verze a která přijímá pouze bezpečnostní aktualizace určené pro danou minor verzi. Takový postup má samozřejmě několik výhod, tou hlavní je právě možnost uživatelů se k aktualizacím dříve vyjádřit, najít včas chyby a nemuset na jejich opravy čekat.

CentOS Linux, Fedora, CentOS Stream a RHEL: jak spolu souvisí?

Máme tedy komerční distribuci RHEL, která vychází z projektu Fedora a nově přijímá také otestované balíčky z CentOS Stream. Komunitní open source distribuci pak představuje CentOS Linux vycházející vždy nějaký čas po poslední minor verzi RHEL.

Doposud běžely všechny tyto distribuce paralelně. Fedora přijímala podněty komunity a měla nejdynamičtější vývoj z celého řetězce. Aby určitou fázi Fedory RHEL přijal, musela být silně upravena. CentOS Stream už obsahoval relevantní, otestované balíčky a dá se říct, že byl úplným obrazem následující verze RHEL. Minor verze RHEL už byla výsledným produktem vycházejícím z Fedory a CentOS Stream. Ze zdrojového kódu RHEL pak komunita vývojářů CentOS Linux sestavovala nejnovější verzi CentOS.

Poslední verze CentOS Linux 8 vyšla v září 2019 s podporou do roku 2029. V tomtéž měsíci Chris Wright napsal, že pro uživatele CentOS Linux se příchodem CentOS Stream nic nemění a že obě distribuce poběží nadále paralelně. Tak tomu bylo ale pouze do prosince 2020, kdy Red Hat oznámil nejen ukončení vývoje CentOS Linux, ale i zkrácenou dobu podpory CentOS 8, a to do konce roku 2021. Podpora CentOS 7 bude přitom do původně stanoveného června 2024.

Přesun na CentOS Stream: výhody, nevýhody a jiné alternativy

Co teď budou dělat všichni ti, kteří sotva přesunuli své servery na novou verzi CentOS Linux, aby vzápětí zjistili, že místo deseti let podpory budou mít jen tři? Takovou otázku jsme si položili i my. „Testujeme CentOS Stream a předpokládáme, že se během roku objeví nové rebuildy RHEL 8, např. Rocky Linux. Ty pak otestujeme, a pokud nenarazíme na problémy, přejdeme na ně. Zatím tedy čekáme, jak se situace vyvine,“ uvedl technický ředitel MasterDC Martin Žídek.

Na CentOS Stream doporučuje uživatelům přejít samozřejmě i Red Hat. Pro řadu z nich to bude zcela jistě výhodné. Mohou si v něm otestovat, zda jejich kód bude kompatibilní s další verzí RHEL a předejít potenciálním problémům. Pravidelné aktualizace mnohdy i několikrát za den potěší zase ty, kteří neradi čekají na opravy chyb.

Mnozí další ale z přesunu na CentOS Stream nadšení nejsou. Vnímají ho totiž jako beta verzi RHEL a nestabilní platformu. Je ale v současné době stabilní distribuce opravdu tak důležitá? Johnatan Corbet, autor článků a návodů o vývoji linuxového jádra, si položil na serveru lwn.net otázku, zda má vůbec smysl udržovat stabilní distribuce v době, kdy servery, na nichž systémy běží, vydrží sotva pár let. Vyslovil rovněž myšlenku, že by ukončení vývoje CentOS mohlo mít i jeden nezamýšlený účinek, a sice úpadek poptávky po ultra-stabilních enterprise distribucích obecně.

Podle průzkumu Cloud Linux to vypadá, že většina příznivců CentOS Linux u stabilních distribucí zatím přece jen zůstane. Na novou vývojovou větev RHEL bude vyčkávat 61,5 % uživatelů, další pravděpodobně přemigrují na Debian, Ubuntu nebo openSUSE (jiné open source linuxové distribuce).

Jaké nové řešení budou volit uživatelé CentOS Linux?

Většina uživatelů bude čekat na nové vydání jedné z odnoží RHEL (např. Cloud Linux Project, Rocky Linux atp.), zdroj: almalinux.org

Potenciální náhrada CentOS Linux už zná svůj název

Dva dny po zveřejnění nových plánů pro CentOS reagovala na prohlášení společnost CloudLinux vyvíjející CloudLinux OS, linuxovou distribuci určenou poskytovatelům sdíleného hostingu. V CloudLinux si jsou vědomi, že uživatelé očekávají novou binárně kompatibilní alternativu RHEL, jakou byl CentOS Linux. Igor Seletskiy, CEO CloudLinux, slíbil v lednovém článku na blogu společnosti, že do vývoje nové odnože investuje CloudLinux pravidelně jednou ročně 1 milion dolarů.

AlmaLinux je název nového projektu, který je už teď dostupný v beta verzi na jeho oficiálních stránkách. Společnost věří, že je více než schopná vyvíjet a udržovat systém podobný CentOS na základně jejích dlouholetých zkušeností s vývojem distribuce založené na RHEL. Podobné cíle si dává i další připravovaná distribuce Rocky Linux vedená zakladatelem projektu CentOS Georgem Kurzerem. První verze Rocky Linuxu by měla vyjít 31. března letošního roku.

Vynořují se však ohlasy, že projekt, jakým byl CentOS, už se nikdy nepodaří vytvořit. Počáteční vyhlídky a plány mohou narazit. Vždyť i CentOS se v průběhu svého života potýkal s mnohými překážkami, ať už to bylo zmizení jednoho ze zakladatelů s kontrolou nad doménou i finančními prostředky, zpožděné aktualizace nebo bezpečnostní mezery. Vývoj takového projektu není snadný úkol, a proto jsou vyhlídky uživatelů CentOS stále nejasné.

Líbil se vám článek? Ano / Ne